Världsungdomsspelen

  • 5 jul 2016
  • Friidrott

Världsungdomsspelen har i helgen arrangerats på Ullevi i Göteborg för 21:a gången. Med imponerande 8000 starter på tre dagar, och dessutom mycket välarrangerat, är det en fröjd för en friidrottsälskare att vara på plats.

Hela norska, danska och isländska ungdomseliten är också där, vilket medför kraftig konkurrens i många grenar. BCK deltog med fyra ungdomar som gjorde sju starter. Utfallet blev mycket bra med tre besök på prispallen, två distriktsrekord, ytterligare ett lysande klubbrekord, och sex finalplatser!

P19 Elias Martinsson blev tvåa i längdtävlingen på lördagen. Efter en trevande inledning fick han till en bra plankträff i tredje hoppet. Mätningen visade 7.39, en stor förbättring (26 cm) av hans eget klubbrekord från Varberg förra sommaren. Vinden i ryggen var, för rekord maximalt tillåtna, +2,0 m/s. I femte omgången kom ytterligare ett bra hopp med 7.37w. I Bohuslän-Dal har genom åren bara två personer hoppat längre, och i hela Sverige lite drygt 100 stycken. På söndagen blev Elias också tvåa på 110m häck med tiden 14,19. Det var en förbättring av hans eget distriktsrekord från JEM i Eskilstuna ifjol med 2/100-delar! Tyvärr fattades det en knapp tiondel för att klara kvalgränsen (14,10) till JVM i Polen om några veckor.

P17 Robin Gustafsson var halvvägs på väg mot en liknande tid som Elias i sin final på 110m häck. Några kraftiga islag på slutet gjorde dock att han föll tillbaka till en tredjeplats på tiden 14,49. Även Robin hade siktat på att fixa kvaltiden (14,10) till UEM i Tbilisi i Georgien, men det gick alltså inte.

F17 Astrid Lees hade det tufft i sitt försök på 100m häck, med en motvind på -2,0 m/s. Hon fastnade i sista häcken och kom i mål på 16,21. Hennes pers är 15,38 sedan Sävedalsspelen.

F13 Annie Berntsson hade att kämpa mot riktigt stora startfält, ex.vis 112 st i längdhoppet, men tog sig till final i alla tre grenarna! På fredagens 60m häck vann hon ett av åtta försöksheat (med nio deltagare i varje!) på nya distriktsrekordet 9,70! I finalen kom hon lite fel från från början och det blev en åttondeplats (men tredje svenska!) på 10,14. I lördagens tresteg blev hon femma (andra svenska!) på 10.63w. Det var längre än hennes klubbrekord från i vintras (10.59), men medvinden var alltså för stark. Hennes bästa resultat med godkänd vind nu, mätte 10.54. I söndagens längd fick Annie till nya perset 5.11 i tredje omgången och det räckte till en sjundeplats (tredje svenska!).