Världsungdomsspelen

  • 7 jul 2024
  • Friidrott

VU-spelen arrangerades för andra året på Slottskogsvallen. Arenan har sedan sist renoverats så att man i framtiden tex skall kunna arrangera ett JVM eller ett JEM. Väderprognoserna såg på förhand mycket dystra ut, med typ heldagsregn både fredag och lördag. Det blev dock inte alls så illa även om det var lite kyligt, några enstaka skurar fre-lö och ganska kraftig SV-vind på söndagen.

Astrid Fakelius var i toppform och tog två segrar och en andraplats. Hon började på fredagen med att vinna F17 400m häck med en marginal på nästan två sekunder. Tiden blev 61,87, aningen sämre än i försöksloppet på SM i Uddevalla. Vid 18-tiden på lördagen kom hon tvåa på F17 400 meter (utan häckar), 8/100-delar bakom isländskan Eir Chang Hlesdottir. Astrids tid 55,97 var nästan två sekunder snabbare än den hon sprang på i Kungälv för två veckor sedan, och givetvis nytt klubbrekord! 15 timmar senare, på söndagsmorgonen, var det dags för försök på F16 100m häck. Astrid sprang på 13,85 och vindmätaren visade på +1,7m/s. Så nytt klubbrekord även här. I finalen fyra timmar senare, vann hon en stenhård duell mot Jamilia Berhardsson från Kalmar och norska Oda Lier på 13,62, men då var vinden +2,3 m/s, alltså inte rekordmässig.

Sofie Rössberg gjorde en fin spjuttävling i F15. 33.79 i tredje omgången räckte med god marginal till att få göra alla alla sex kasten. Hon blev sexa bakom en tyska, en isländska, två danskor samt Sverige-ettan Tyra Sternlind.

I F12 höjd blev Amelie Ving Holmqvist fyra genom att klara 1.43 i andra försöket. Det var bara centimetern ifrån hennes månadsgamla pers. Amelie deltog också i spjutkastning tillsammans med Karin Berntsson. Karin kom på nionde plats med 18.02, och Amelie blev nr 16 med 16.61.